Vesimaksut nousevat, lue tämä ennen tuomitsemista

Taas oli se aika kaudesta, kun vesimaksukorotukset lyötiin pöytään. Kun olemme kuntalaisen lompakolla, päätöksenteko ei ole helppoa. Helppoa se ei ollut tälläkään kertaa, mutta pakkorako. Avaan kirjoituksessa taustoja ja syitä korotuksille.

Vihdin kaksi vedenpuhdistamoa ovat vuosilta 1973-76. Ne alkavat olla remontin edessä. Vaihtoehtona oli rakentaa uudet puhdistamot tai vetää jätevesiputket Espooseen. Kunnanvaltuusto päätyi aiemmin omiin puhdistamoihin. Syy tälle oli selvä. Espooseen vietävien jätevesien hinnoittelu ei olisi ollut enää Vihtiläisten käsissä, vaan Espoon. Suurella todennäköisyydellä Vihtiläisistä olisi tehty maksaja Espoon investoinneille ja hinnat sen mukaiset. Jokainen tietää miten kävi Caruna kaupassa ja sen seurauksena siirtohinnoille. Siirtohintamme ovat huomattavasti suuremmat mitä Espoon Caruna tarjoaa Espoolaisille.

Nyt meillä on edessämme todella suuret investoinnit, mitä katetaan vesimaksuilla. Vihdin vesimaksujen hintataso on kehyskuntiin nähden keskiluokkaa, joten suurista korotuksista ei ole kyse, mutta ne on tehtävä. Uudet puhdistamot mahdollistavat myös puhtaammat jätevedet, joten vesistömme kiittävät näistä uusista puhdistamoista.

Edellisen kerran, kun vesimaksuja korotettiin. Ehdotukseni painopisteen siirtämisestä perusmaksuista kulutusveteen hyväksyttiin silloisessa Elinvoimalautakunnassa. Näin ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa laskuihinsa hillitsemällä kulutusta. Nykyaikaisilla vesikalustepäivityksillä vedenkulutukseen pystyy varmasti vaikuttamaan eniten ja suihkujen pituuksilla.

varmistamme omavaraisuuden vesiasioissa

Muistan keskustelut edellisen korotuksen jälkeen ja siksi tahdon tuoda tiedoksi sen, että korotuksia ei tehdä kiusalla, eikä kerätyllä rahalla kateta mitään turhaa, vaan kehitetään kuntaamme ja varmistamme omavaraisuuden vesiasioissa. Korotuksien ajankohta on vain todella surkea huomioon ottaen polttoaineen hinnan-, lainan korkojen- ja elintarvikkeiden hinnan nousu. Elämme ikäviä aikoja, mutta vesipuhdistamot eivät voi odottaa. Tämä ei ole kiinni meistä päättäjistä, vaan luvista.

Toivottavasti tämä auttaa ymmärtämään asiaa ja korotuksia paremmin.