Valtuustoaloite ratsastus-/hevosreiteistä

Valtuutettumme Terhi Mattila teki 1.6. oheisen valtuustoaloitteen, jonka allekirjoitti 14 muutakin valtuutettua:

VALTUUSTOALOITE RATSASTUS-/HEVOSREITISTÖJEN EDISTÄMISESTÄ 

Vihdissä käynnistettiin keväällä 2018 silloisen yrityskehittäjän vetämänä ratsastusreitistöjen kartoittaminen ja edistäminen. Hevosalan yrittäjiä ja harrastajia kokoontui tuolloin kunnanvirastolle runsaasti. Tuon tapaamisen piti olla startti, jolle olisi jatkoa luvassa pian. Melko nopeasti tuli kuitenkin viesti, että seuraava tapaaminen siirtyi syksyyn. Sen jälkeen ei asiasta enää kuulunutkaan.

Viime vuoden lopulla tiedustelin kunnasta, mitä ratsastusreitistöasialle kuuluu ja sain vastaukseksi, ettei sille ole pystytty osoittamaan resursseja. Eli ei kuulu mitään eikä ole edennyt ilmeisesti mihinkään.

Moni vihtiläinen saa elantonsa hevosista joko suoraan tai välillisesti. Vihtiä ei suotta kutsuta hevospitäjäksi, sillä täällä on lukuisia ratsastustalleja, hevosten täysihoitoa tarjoavia talleja sekä yksityisiä talleja. Elinkeinon lisäksi hevonen on monille erinomainen ja rentouttava harrastuskaveri ja sitä käytetään myös terapiassa ja kuntoutuksessa apuna. Korona-aika sai ihmiset hakeutumaan ulkoharrastusten pariin ja se näkyy ratsastusharrastuksenkin suosion kasvussa.

Kyselin muutamalta vihtiläiseltä tallin omistajalta, mistä heidän asiakkaansa tulevat. Vastaus hieman yllätti, sillä he kertoivat suurimman osan asiakkaista tulevan pääkaupunkiseudulta. Se on toki siinä mielessä ymmärrettävää, että pk-seudun yhdyskuntarakenteen tiivistyessä hevosille on siellä yhä vähemmän tilaa.

Hevonen – vaikka olisi kuinka hyvin koulutettu ja kokenut – on kuitenkin pakeneva saaliseläin eli se saattaa pelästyä vaikkapa kulman takaa tulevaa pyöräilijää, kovaäänisestä moottoriajoneuvosta puhumattakaan. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että hevosen kanssa pääsee kulkemaan luonnossa turvallisia reittejä pitkin.

Edellä mainitun perusteella me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Vihdin kunta tunnustaa hevosalan merkityksen kunnan vetovoimatekijänä ja jatkaa ratsastus-/hevosreitistöjen edistämistä ja kehittämistä. Yhteistyötä kannattaa tehdä Leader Ykkösakselin kanssa, sillä heillä on tietoa vastaavanlaisista hankkeista ja niihin liittyvistä rahoitusmahdollisuuksista.