Pyydämme anteeksi kaikilta omaishoitajilta

Päätökset eivät aina mene kuten päätetään ja sovitaan. Taustoitan asiaa hieman. 7.3.2023 elinvoimalautakunta kokoontui Vihdissä. Asialistalla oli kaksi liputuspyyntöä. Toinen omaishoitajille, toinen pridelle.

Molemmat tärkeitä asioita. Toinen toisille ja toinen toisille. Asiakohdat herättivät paljon keskustelua mitä käytiin hyvässä hengessä. Kuten kuntapäättäjien kuuluukin, niin tasavertainen kohtelu on varmistettava aina päätöksenteossa. Vaihtoehtoja oli oikeastaan vain kaksi. Hyväksyä molemmat ja näitä seuraavat hakemukset tai pysyttäytyä virallisissa liputuspäivissä. Sanomattakin selvää, ettei kunnalla resurssit riitä liputtamaan kaikkea mitä eri instanssit haluaisivat kunnan liputtavan, joten päätös tehtiin ehdotuksen mukaan pysyttäytyä virallisissa. Näin varmistettiin tasapuolinen kohtelu.

20.1.2023 kunnanjohtaja käytti kuitenkin otto-oikeuttaan ja käänsi elinvoimalautakunnan päätöksen ja toi sen kunnanhallituksen pöytään, jossa pride liputus hyväksyttiin.

Vihdin kunnanhallitus siis allekirjoitti eriarvoistavan päätöksen, koska omaishoitajien liputusasiaan kunnanjohtaja ei ottanut kantaa, eikä käyttänyt oikeuttaan omaishoitajien hyväksi. Olemme tästä järkyttyneitä. Se mitä päätimme aiemmin oli todella raskas päätös, koska omaishoitajat tekevät todella hienoa työtä ja lähes korvauksetta. Omaishoitajille olisimme mielellämme suoneet myös liputuksen, mutta kuten alussa avattiin, kuntassa ei resurssit riitä huomioimaan kaikkia vähemmistöjä ja eri ryhmiä tasapuolisesti. Mainittakoon pelkästään Saamelaisilla olevan 12 omaa liputuspäivää. Tässä siis esimerkki vain yhdestä vähemmistöstä.

Kirjoituksella haluamme saattaa kaikille omaishoitajille tiedoksi, että kunnioitamme työtänne, eikä missään nimessä tarkoitus ollut saattaa teitä vähempiarvoiseen asemaan. Kunnanjohtajan erikoinen otto-oikeuden käyttö vain toiseen liputusasiaan oli hyvin valitettavaa, eikä edusta ajamaamme politiikkaa millään tavalla.

Olemme syvästi pahoillamme

Samppa Granlund ja Noora Jussila, Vihdin PS