Kotitalousvähennys

Matti Vanhanen ehdotti eduskunnan kyselytunnilla, että kotitalousvähennystä sovellettaisiin hoito-tai palvelutalossa olevan vanhukselle tilattavaan palveluun. Esimerkiksi siten, että aikuinen lapsi voisi tilata vanhemmalleen esim. ulkoilutusta tai vastaavaa palvelua, johon itse ei työesteiden, pitkän matkan tai muusta syystä voi osallistua.

Tämä oli mielestäni varteenotettava ehdotus. Tämä parantaisi ja virkistäisi huomattavasti vanhuksen hyvinvointia ja lapset tuntisivat osallistuvansa vanhempansa hoitoon. Uskon myös, että hyväksymällä tämän palvelun kotitalousvähennyksen piiriin, innostus palveluiden tilaamiseen nousisi. Tällöin häviäisi myös tämän hetkinen väittely siitä, että

”onko kotitalousvähennys vain rikkaiden etu”

Luin Tampereella eräistä sisaruksista, jotka maksoivat hoitokodissa asuvalle äidille käynnin torilla kerran viikossa ja kuinka paljon äiti virkistyi siitä. Voihan sitä kuvitella itsensä istuvan neljän seinän sisällä, eikä pääsisi koskaan ulos. Aina sisarukset eivät kuitenkaan ole niin yksimielisiä, että suostuisivat yhteismaksuun ja maksaminen palvelusta jäisi joillekin heistä. Kotitalousvähennys poistaisi tämänkin ongelman. Onhan se vanhempi kuitenkin perheenjäsen vaikka asuu hoito-tai palvelutalossa, jos kerran toisinpäin katsotaan, että aikuinen lapsikin, vaikka on naimisissa, ja on oma perhe, on sitä. Jos tämä aikuinen lapsi tarvitsee apua vaikka leikkauksen jälkeen ja asuu muualla, niin äiti voi peruuttaa ulkomaanmatkansa ja saada rahansa täysimääräisenä takaisin, mennessään auttamaan lastansa. 
Tämä kaikki varmasti poistaisi myös vanhusten yksinäisyyttä ja he pysyisivät omatoimisempana pidempään.

Sirkka Pihlström 

kunn.vaaliehd.sitoutumaton