KORONAN JÄLKIPYYKKI

Olemme olleet nyt reilun vuoden tässä poikkeustilassa. Koronakriisi koskee meitä kaikkia jollain tavalla. Jokaista ikäryhmää koetellaan. Kysymys, joka on kaikkien huulilla: miten tästä selvitään?

Tiedossa on, että koronasta aiheutuvaa likapyykkiä tulee paljon. Mutta kuka sitä pesee ja millä hinnalla? Me tulemme ottamaan turpaan taloudellisesti mutta myös hyvinvoinnillisesti ja terveydellisesti. Tässä katsaus asiaan hyvinvoinnin ja terveyden kannalta.

Viimeaikoina on paljon ollut keskustelua harrastus- ja liikuntatoiminnasta. Harrastus- ja liikuntatoiminta keskeytettiin jälleen syksyllä 2020, eikä osa ole vieläkään päässyt jatkamaan. Jopa kuntosaleja uhkaa sulkeminen, varsinkin jos salilla jumppaa yhtä aikaa yli 10 henkilöä. Meidät laitetaan todella ahtaalle nyt.

Liikunta-alan ammattilaisena minulla on tästä asiasta iso huoli. Todella moni on keskeyttänyt kokonaan liikunnan harrastamisen useaksi kuukaudeksi. Tästä seuraa paljon ongelmia kaikissa ikä- ja ihmisryhmissä. Ylipainoiset ihmiset kuuluvat yhteen riskiryhmään, mitä tulee koronaan sairastumisessa. Millä tavalla liikuntaharrastuksen keskeytyminen nyt auttaa tässä? Ja kun jokin toiminta on ollut keskeytyneenä näin kauan, on sen uudelleen aloittaminen todella vaikeaa. Osa porukasta ei enää jatka. Tulee myös muitakin fyysisiä sekä psyykkisiä ongelmia: Ylipaino lisää myös muiden sairauksien todennäköisyyttä, esim. Diabetes, korkea verenpaine, kolesteroliongelmat, sydän- ja verisuoniongelmat jne. Alipaino ja huono vartalonkuva (jota yleensä liikunta parantaa) aiheuttaa syömishäiriöitä, mielenterveysongelmia jne. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet lisääntyvät ja niillä joita näitä sairauksia jo on, eivät kuntoudu ilman säännöllistä liikuntaa. Entäpä ne ihmiset, nuoret ja vanhat, jotka toipuvat onnettomuudesta tai jostain leikkauksesta? He eivät pääse aloittamaan kuntoutumistaan kunnolla.

Sitten ne psyykkiset ongelmat. Syrjäytyminen, yksinäisyys, huono itsetunto, mielenterveysongelmat jne. Tämäkin lista on pitkä. Ja näihinkin asioihin liikunnalla ja harrastustoiminnalla on iso vaikutus, oli kyse sitten lapsista, nuorista, aikuisista tai senioreista.

Tällä harrastustoiminnan “lock downilla” tulee olemaan negatiivisia vaikutuksia vielä pitkälle. Liikunnalla ja harrastamisella pystytään ennaltaehkäisemään hyvin paljon erilaisia fyysisiä ongelmia ja tietenkin myös niitä psyykkisiäkin haasteita kaikissa ikäluokissa.

Mutta kuka tämän likapyykin sitten hoitaa? Meillä liikunta-alan ihmisillä tulee olemaan paljon töitä, jotta saadaan tätä pyykkivuorta edes hieman pienemmäksi. Entäpä mikä sen hinta tulee olemaan ja kuka sen kustantaa?

Hyviä kysymyksiä. Vastausta en vielä tiedä. Mutta mahdollisena tulevana kuntapäättäjä laittaisin tämän pyykkäämisen kärkeen kunnan -to do- listalle.

Noora Jussila Personal trainer

Kuntavaaliehdokas Perussuomalaiset