Nuija napsahti Elinvoimalautakunnan kokouksessa ja äänestys päättyi 5-4 sille, että kiistelty Verisuon välivarastointipaikka käsiteltäisiin uudestaan myöhempänä ajankohtana, jos oikeus asian palauttaa käsittelyyn. Mistä on kyse?
Kaikkihan alkaa jo vuosikymmenen verran taaempaa, jolloin kunta ja yrittäjä Patrik Sarajuuri kirjoittivat myötävaikutus sopimuksen alueen kehittämisestä. Tällöin kunta suunnitteli alueelle tien ja maanläjitys/ välivarastointipaikan. Vastavuoroisesti kunnan oli määrä saada alennusta, jos tarvitsee alueen palveluja. Kyse oli siis kunnan suhteen hyvästä diilistä, yrittäjä rakentaa ja maksaa ja kunta suunnittelee.
Jotta tiedettäisiin suurin piirtein mistä puhutaan, niin ohessa kuva mittakaavoineen alueesta.
Se miksi asia on kiistelty on se, että alueen läpi virtaa pieni puro, josta Enäjärveen valuu 20% järven tulovedestä. Puro kulkee keltaisella merkityn tieosuuden kyljessä ja on otettu huomioon tietä rakennettaessa. Suurempi kiistan aihe on raskaankaluston liikenne mikä lisääntyisi Etelä-Nummelan alueella. On totta, että liikennettä tulee. Sitä tulisi 1,7 auton verran päivää kohden alkuun, jos välivarastointikenttä ja sen rakentaminen saa luvan. Määrä on laskennallinen ja saattaa heittää suuntaansa hieman.
Tästä päätettiin elinvoimalautakunnassa 14.9.2021. Saako tämä yrittäjän oma, kunnan suunnittelema alue rakennusluvan lautakunnan mielestä. Asiahan palautuu oikeuteen, mutta mitä asiasta lausutaan.
Asiasta on paljon spekulaatiota, tuleeko alueelle myöhemmin maankaatopaikka tai jotain muuta toimintaa. Tästä ei kuitenkaan päätetty nyt, vaan ainoastaan siitä mitä lautakunta lausuu valitukseen, jossa haetaan aiemmin mainittua louheen välivarastointilupaa ja hetkellistä murskaustoimintaa. murskaustoiminta tulee siitä, että kunnan piirtämä kallion läpi menevä tie (vaaleanpunainen) räjäytetään auki ja louhe murskataan tienpäällysteeksi, jolla taas viimeistellään keltaisella merkitty tieosuus.
Miksi perussuomalaiset elinvoimalautakunnassa istuvat Noora Jussila ja Samppa Granlund sitten äänestivät kuten äänestivät?
Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että kunnassa on annettava yrittäjien yrittää. Tulee miettiä ennemmin keinoja joilla kunta voi tukea yrityksiä, eikä päinvastoin. Toinen asia on myötävaikutussopimus mikä on tehty. Tehtyjä sopimuksia on hyvä kunnioittaa, vaikka virkamiehistö on vaihtunut aikojen saatossa. Sopimuksesta on oltu tietoisia ja se olisi pitänyt ottaa huomioon muita alueita suunnitellessa. Kolmas asia on mahdollinen tuleva maankaatopaikka, jos asialla nyt spekuloidaan kuitenkin. Kunnalla ei tällä hetkellä ole tilaa kaikille maille mitä syntyy useista eri kohteista. Alueelle siis on kysyntää ja mikä sen parempi, kun jonkun toisen rakennuttamana. Kunnan ei moisiin hankkeisiin kannata lähteä.
Mun mielestä on typerää kieltää ja hankaloittaa asiaa, jos tilan omistaja haluaa kehittää/rakentaa omaa tilaansa. Tämä tapahtuisi kuitenkin tilan rajojen sisäpuolella. Jos me emme sallisi maan läjittämistä tuonne, tulisi se tapahtumaan jonnekin muualle, kunnan rajojen ulkopuolelle, jolloin syntyisi paljon enemmän raskasta liikennettä, liikennepäästöistä ja ympäristön kuormittumisesta puhumattakaan. Nytkin tästä aiheutuva raskasliikenne olisi väliaikaista.
-Noora Jussila
Olen vaalilupauksessani luvannut edistää kuntamme yrittäjyyttä, rakennuslupien saantia, kunnan kehittämistä ja eteenpäin viemistä. Tämä on yksi tapaus missä näitä luvattuja asioita nyt voin lunastaa. Kehittäminen tuo aina omat ongelmansa kaiken yhteensovittamisen kanssa, mutta näistä varmasti selvitään hyvällä yhteistyöllä viranhaltijoiden ja kunnan päättäjien välillä.
-Samppa Granlund
Elinvoimalautakunta jalkautui paikanpäälle tutustumaan tilaan ja suunnitelmaan. Tästä ja muusta kirjoitti 19.9 Luoteis-Uusimaa.