Hyvä, paha ydinvoima

Ilmastonmuutos ei ole ainoa uhkatekijä tulevaisuudessa. Ydinvoimaloiden lisääminen saattaa olla toinen sellainen. Ydinvoimalajätteille pitäisi keksiä UUSIO käyttö. Niin kauan kuin jätteitä suunnitellaan haudattavan kallioluoliin, ne ovat aikapommi.

Uraanin puoliintumisaika on todella pitkä. Puhutaan jopa 3000 vuodesta. Mikä takaa, että jätteet eivät sieltä valu pohjavesiin. Saatikka, että sattuu jotain maanvajoamia, kuten Norjassa, maanjäristyksiä, tai jopa terroritekoja. Suomessakin on alueita, jotka ovat vanhaa merenpohjaa. Tsernobylin onnettomuus aiheutti lääkärien mukaan lisää nuorten kilpirauhassyöpiä. Cesiumin puoliintumisaika on 30 vuotta. Sen vaikutus meni puoleen vasta 5 vuotta sitten. Sitä on siis vieläkin kaikkialla luonnossa. Jodi on onneksi hävinnyt, koska sen puoleentumisaika on 8 päivää ja Strontiumia, jonka puoliintumisaika on 1500 vuotta, on ilmeisesti päässyt vain vähäisessä määrin ilmaan.

Eipä siitä ole pitkä aika, kun Nurmijärveltä löytyi sieniä, missä oli suuri säteilyarvo. No säteilyfysiikanlaitos vaan vähättelee asiaa. Eihän se voi muutakaan tehdä. Nytkin, kun uutisoitiin, että Tsernobyl vuotaa, totesi sätelyfysiikanlaitos, että ei siitä ole mitään vaaraa ja samaan hengenvetoon toimittajalle, että siellä on sellaisia paikkoja, joihin ei voi ollenkaan mennä. Joten kukaan ei varmasti tiedä, mitä siellä tapahtuu. Silloin, kun Tsernobylin onnettomuus tapahtui, ilmoitettiin virallisesti, että matalan järven kalaa ei saa syödä, kun kerran viikossa. 3 kissaani söi Hiidenveden kalaa, joka päivä ja jokainen kissa kuoli syöpään. 1 suolistosyöpään, 1 munuaissyöpään ja 1 pernasyöpään n.10 vuotiaina. Sen sijaan naapurin kissa, joka eli 20 vuotiaaksi söi kaupan kissanruokaa.

Ihmettelen, että Vihreätkin  nuoret olivat jo Ydinvoimaloiden kannalla. Niin, että nyt kun olemme olleet eristyksissä koronan vuoksi, niin toivottavasti emme  joudu sisätiloihin säteilyn vuoksi.

Sirkka Pihlström (säteilytutk.erikoisairh.eläkk.)

kunnall.vaaliehd.sitoutumaton