Enduroa ja kulkukauppiaita, ensimmäinen tapaus Suomessa

Nummelan Moottorikerho ry oli tehnyt meluilmoituksen Vihdissä ajettavasta enduron SM-osakilpailusta. Meluilmoitusta ei otettu käsittelyyn, vaan vaaditaan ympäristölupaa, tiettävästi ensimmäinen tapaus Suomessa.

Ympäristölupa vaaditaan yleensä silloin, kun ollaan perustamassa moottorirataa. Perinteikäs Päijänneajo ajetaan meluilmoituksella ja kilpailureitti kulkee pohjavesialuiden läpi. Keski-Suomen Ely-keskus toteaa, ettei kilpailu aiheuta pohjaveden pilaantumisvaaraa. Endurokilpailuja on ajettu Vihdissä ennenkin ja silloin meluilmoitus on riittänyt, eikä lainsäädäntökään ole muuttunut niin, että ympäristölupaa vaadittaisiin. Tämä päätös onkin jatkumoa sille linjalle, jolla yritettiin kieltää rallisprintin järjestäminen Veikkoinkorvessa.

Kyseinen päätös onneksi kumottiin ympäristölautakunnassa. Tiedän kuinka tiukat turvallisuusmääräykset moottoriurheilussa on ja kuinka onnettomuuksiin on varauduttu. Tämän johdosta voisin väittää, että ruohonleikkurin tankkaaminen Veikkoinkorvessa aiheuttaa suuremman riskin, kuin autourheilukisat. Tästä ympäristöpäälikkö voikin ottaa vinkin ja lähteä hakemaan kieltoa polttomoottorisille puutarhakoneille pohjavesialueella. Vain sähköisten käyttö sallitaan ja mieluiten tietenkin vihreää sähköä. Tällä linjalla tullaan näivettämään moottoriurheilutapahtumat Vihdissä, eikä isoja tapahtumia muutenkaan Vihdissä juuri ole.

varoitus kiertävistä kattokauppiaista

Lopuksi varoitus kiertävistä kattokauppiaista ja hormien kunnostajista, jotka ovat taas liikenteessä ja tekevät myyntityötä ikäihmisille, jotka eivät itse enää katolle uskalla mennä. Katoille mennään kielloista huolimatta ja näytetään asiakkaille hormikuvia toisista piipuista. Myös katonmyyjä oli vanhemmalle pariskunnalle näyttänyt lähikuvaa ongelmakohdasta, mutta jonkun muun katosta. Myyntityö perustuu pelotteluun katon huonolla kunnolla, mikä ei yleensä vastaa todellisuutta ja hinnat ovat noin 50-60% yli markkinahinnan. Ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa katolle ilman lupaa ja, jos ei muu auta, niin soitto poliisille.